Een keuze heb je altijd.

Mijn eigen arbeidsverleden is ooit begonnen in de zorgsector, maar door mijn leeftijd en onvoldoende bagage, liep ik tegen veel problemen aan. De jongere versie van mijzelf was nog niet voldoende gegroeid om hiermee om te gaan. Dus nam ik de beslissing, zonder dat mijn ouders dit wisten, om te stoppen.

Geloof me als ik zeg, daar waren ze thuis niet blij mee. Hoe had ik dit kunnen doen? Zekerheid, een vaste baan, een opleiding.
Ik snapte dat enigszins maar ook weer niet. Want omdat het zekerheid en veiligheid biedt, moet je dan maar gewoon doorgaan? Ook als je er zo ongelukkig van wordt?
Het voelde juist voor mij als een opluchting, het was een keuze van mij, en van geen ander.

Ik heb in de jaren die volgde wel vaker keuzes gemaakt, privé, werk, maar altijd koos ik voor mezelf. In mijn baan spreek ik veel mensen.
En wat ik vaak dan hoor, “maar wat als ik een verkeerde keuze maak?” Maar kun je ooit een verkeerde keuze maken? Ik denk het niet, door keuzes te maken, neem je de regie in eigen handen en kom je in beweging.

Stilstaan, luisteren naar je gevoel en je afvragen waar je echt gelukkig van wordt, dat is een heel proces. 100 procent zekerheid heb je nooit.
Als je de stap niet zet, krijg je zeker weten meer spijt. En spijt heb ik nooit gehad!

Wilma Olde Riekerink

#verhaal#persoonlijk